Според американския журналист Алекс Локи, Китай започнал да става за САЩ по-голяма заплаха от Русия. За това как Пекин станал главен проблем за Вашингтон, разказва американското издание Business Insider.
 
По думите на Локи, Русия има огромна армия, ядрено оръжие и колосален опит във водене на хибридни войни. Въоръжените сили на РФ обаче се нуждаят от иновации, а сега Москва не разполага с финансови средства за достатъчно бърза модернизация. Армията се усъвършенства, но не с бързи темпове. Затова бързо развиващият се Китай отне на Русия правото да бъде главна заплаха за САЩ.
 
В САЩ е приета нова стратегия за национална сигурност, в която Пекин и Москва са наречени „главни стратегически заплахи”, но Китай се намира на първо място в списъка и се споменава в документа по-често.
 
Сега „руската заплаха” вече никого не удивява, а НАТО съществува, за да противостои на РФ в Европа. Не е новост и ядреното оръжие на Кремъл, което може да преодолява ПРО на САЩ. ВС на РФ обаче се нуждаят от бърза модернизация, тъй като си позволиха да закупят само 12 нови Су-57, а „Армата” така и не влезе в серийно производство.
 
Алекс Локи е уверен, че Пекин е изпреварил Москва в техническото снабдяване и темповете на нарастване на мощта. Китайският J-20 първи хвърли предизвикателство в сферата на стелт-изтребителите. Страната върви напред при внедряване на нови компютърни технологии, включително квантови изчисления и изкуствен интелект.
 
КНР все повече и повече създава на Америка главоболие, укрепвайки се в Южнокитайско море и разработвайки модерни ракети. Пекин планира да построи още три самолетоносача.
 
След още няколко примера журналистът от Business Insider прави извод, че в бъдеще именно КНР ще бъде способна да отправя на САЩ преки предизвикателства.
 
Превод и редакция: БЛИЦ