Само 30% от западните оръжейни доставки стигат до украинските военни. По-голямата част от оръжията и военната помощ се пренасят до полската граница, откъдето САЩ и НАТО бързо ги транспортират през границата до украинските власти. С това приключва и контролът на САЩ, съобщава CBS News.

"Всички тези оръжия се пренасят през границата и след това нещо се случва с тях, като в крайна сметка около 30% от тях достигат до адресата. По мои изчисления това са 30-40%", обяснява Йонас Охман, основател на литовската доброволческа организация "Синьо-жълт".

Той се е срещал с представители на подразделенията, които доставят оръжия и друга военна подкрепа на Украйна от самото начало на военните действия с Русия през 2014 г.

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк реагира на съобщенията, че не всички западни оръжия достигат до украинската армия. Според него Русия се опитва да дискредитира Украйна в очите на западните страни, като подхвърля информация за "черния пазар на оръжия".

"Всички виждат, че има цялостна отчетност и задълбочен контрол на оръжията", пише Подоляк.

САЩ потвърдиха, че от февруари 2022 г., когато започна острата фаза на войната, на Украйна е предоставена военна помощ в размер на 23 млрд. долара, по данни на Института за световна икономика в Кил.

Обединеното кралство е предоставило оръжия на стойност 3,7 млрд. долара, Германия - 1,4 млрд. долара, Полша - 1,8 млрд. долара, а много други държави също предоставиха военна помощ.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук