Няколко авиодиспечери в Ню Йорк са чули аудиозапис, в който неизвестни лица заплашват да влетят със самолет в сградата на Капитолия и да отмъстят за иранския генерал Касем Сюлеймани, съобщава CBS News.

"В сряда ще влетим със самолет в Капитолия. Сюлеймани ще бъде отмъстен", цитира телевизионният канал думите, които са били чути от ръководителите на въздушния трафик в Ню Йорк.

В момента не е установено кой е изпратил това съобщение.

Според CBS News, макар властите да не смятат тази заплаха от атака за вероятна, те разследват навлизането в авиационни честоти. Експертите смятат, че подобно нещо представлява проблем, тъй като може да повлияе на инструкциите, които пилотите получават.

Според източниците на канала, изпратено е било и съобщение до авиодиспечерите, с което да им се напомни незабавно да докладват за всяка заплаха или самолет, който се е отклонил от траекторията на полета си.

Отбелязва се, че ФБР не е коментирало този инцидент и са заявили само, че се отнасят „сериозно към всички заплахи срещу обществената безопасност“. От Федералната авиационна администрация на САЩ са съобщили пред телевизионния канал, че са в контакт със служителите на реда.

Според думите на източниците, денят, в който неизвестните лица са заплашили да извършат нападението, не е избран случайно - в сряда Конгресът трябва да одобри резултатите от президентските избори.

Припомняме, че Сюлеймани загина в иракски Багдад на 3 януари 2020 г. при ракетна атака от САЩ. Заедно с генерала бяха убити няколко офицери, които го придружаваха, и заместник-командирът на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал-Мухандис. В отговор 5 дни след това Техеран изстреля десетки ракети по американски цели в Ирак.

Превод и редакция: БЛИЦ