Американският президент Джо Байдън потвърди днес, че ще изпълни обещанието си да назначи за първи път в историята чернокожа жена във Върховния съд на САЩ на мястото на оттеглящия се съдия Стивън Брайър, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БГ НЕС.

Президентът демократ, който даде това обещание по време на предизборната си кампания, поясни по време на реч в Белия дом, че все още не спрял своя избор върху определена кандидатура.

Байдън каза обаче, че има две сигурни неща: "Личността, която ще назнача, ще има изключителна квалификация, индивидуалност, опит и почтеност, и ще бъде първата чернокожа жена, назначена във Върховния съд".

Осемдесет и три годишният Стивън Брайър, който е съдия във Върховния съд от 1994 г., е обявил оставката си официално в писмо до президента, което днес бе огласено публично. Предстоящото му оттегляне дава на Байдън за първи път възможност да окаже влияние върху състава на съда, в който републиканците са мнозинството - шестима срещу трима демократи.

Доминацията на републиканците в съда допринесе за настъпателната позиция на институцията по въпроси като абортите и правото за притежание на оръжие. Предшественикът на Байдън - републиканецът Доналд Тръмп - успя да назначи трима съдии във Върховния съд по време на четиригодишния си мандат.