Американският президент Доналд Тръмп се очаква да пристигне в Сингапур по-късно днес за историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, планирана за вторник. Ким Чен-ун също е на път за Сингапур, става ясно от информация на южнокорейската агенция Йонхап.
 

За днес е планирана среща на премиера на Сингапур Ли Сян Лун със севернокорейския лидер, а за утре – с американския президент.
 
Очаква се по време на първата среща с американския президент охраната на Ким Чен-ун да бъде ултра засилена, много по-сериозна от това, което видяхме на 27 април на разговорите между двете Кореи, съобщава „Ройтерс“. Тогава 12 охранители в топ форма впечатлиха медиите докато притичваха покрай колата на севернокорейския лидер, за да го бранят с телата си.

Сега, обаче, мерките са много по-засилени, насочени срещу предотвратяването на всевъзможни инциденти. Това е пътрвото посещение на Ким в чужда страна, която не е Китай или Южна Корея.
 
Кум Ду-хюн, професор в Корейския национален спортен университет обяснява: „Тъй като мястото и времето на тази среща са предварително обявени, охраната на Ким ще бъде много по-строга, отколкото за която и да е било ВИП персона. Мисля, че можем да твърдим, че Северна Корея има повече претенции по отношение на безопасността към Сингапур, отколкото САЩ“.
 
В допълнение към бронираните автомобили, охраната от Северна Корея вероятно ще разположи различни „кръгове“ от охрана около мястото на срещата и ще се опита да отклони вниманието на от колата на Ким, когато той се придвижва.
 
„Най-вероятно ще видим безпрецедентен мащаб на мерки за сигурност по земя, море и въздух, тъй като тази среща е най-важното събитие в света в този момент“, посочи изпълнителен директор на известна южнокорейска фирма за охрана. „Ким Чен-ун е почитан като бог в страната си, но извън нея е обект на враждебност заради начина, по който действа режимът му. И това е достатъчна причина за опасения относно сигурността му у неговите служители", добавя той.
 


По-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е възможно той и севернокорейският лидер Ким Чен Ун да подпишат на 12 юни в Сингапур договор за прекратяване на Корейската война.
 
„Да, обсъждаме го. Но това ще е лесната част, трудното остава“, заяви Тръмп, който прие в Белия дом японския премиер Шиндзо Абе.
 
Доналд Тръмп заяви още, че е готов да покани севернокорейския лидер Ким Чен-ун в САЩ, ако тяхната историческа среща на 12 юни в Сингапур премине добре. Той допълни, че се надява на нормализация на отношенията между двете страни: „Нормализирането на отношенията е нещо, което очаквам да направя. Надявам се, че предстоящата среща ще бъде началото на ясно ново бъдеще за Северна Корея и за света. Ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще доведе до нова ера на просперитет, сигурност и мир за всички корейци - на Север и Юг, но и за хората навсякъде“.
 
Тръмп обеща да повдигне по време на срещата въпроса за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години. От своя страна Абе каза, че е готов да говори директно със Северна Корея по този въпрос. Той добави, че ако Северна Корея поиска да направи стъпка в правилната насока, то тя ще има светло бъдеще.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!