Ръководството на средното училище в Чилтърн Едж в британското графство Оксфордшир забранило на момчетата да носят къси панталони – на когото му е горещо в летните дни с дълги панталони, може да надене пола, съобщи Daily Mail в своята публикация „Skirts are cool, boys are told: School bans shorts in summer in favour of 'gender neutral' uniform policy”. По такъв начин училището реализирало своята нова „джендърно неутрална политика по отношение на училищната униформа”.
 
Ръководството на училището препоръчало „по-формален” стил за облеклото на учениците в началото на годината. Според новите правила, единствено приемлив вариант се оказали полите и панталоните.
 
Когато един от родителите се заинтересувал дали неговият син може да ходи на училище с класически модел къси панталони, ръководството отговорило, че те не се явяват част от препоръчаната униформа. На бащата също така обяснили, че политиката по отношение на училищната униформа е „джендърно неутрална”, затова момчетата могат да ходят с поли.
 
„Казаха ми, че късите панталони не са част от училищната униформа. Обидно е, че ние не можем да подходим към този въпрос по-разсъдително. Ние не искаме някакви мини-поли и тесни джинси – просто обикновено сиви строги къси панталони за два месеца в годината, това не е толкова критично” – коментирал озадаченият родител.
 
Майка на друг ученик се оплаква: „Глупост е да заставят децата в горещината да носят сака и вратовръзки”.
 
Daily Mail обяснява, че Чилтърн Едж съвсем не е единственото учебно заведение в страната, което се опитва да въведе „джендерно неутрална политика”, за да могат трансджендърните ученици да се чувстват по-комфортно. Много училища отскоро твърдят, че поли и панталони могат да носят учениците и от двата пола. По закона „За равенството” ръководствата на учебните заведения са задължени да защитават трансджендърите от дискриминация.
 
Превод и редакция: БЛИЦ