Въоръжените сили на Украйна губят до 20 000 войници на месец, затова и представители на военните служби буквално тичат след всеки мъж, за да му връчат призовка, пише Daily Mail.

Изданието отбелязва, че украинците са обезпокоени от методите, които Киев използва за мобилизация на военнослужещи. Жената се оплаква, че чиновници са настигнали 18-годишен колоездач, за да го уведомят, че трябва да отиде в пункт за набиране на доброволци.

„Това е като някакъв лов на глигани”, възмущава се тя.

В Лвов на мъжете са били връчвани призовки на входа на църквата, което предизвикало недоволството на свещениците, а в Одеса полицаи са издирвали потенциални войници на плажа.

Друга група мъже са получили повиквателни документи, след като са били задържани от полицаи в нощен клуб в Киев след полицейския час.

Ръководителят на администрацията на Лвов Максим Козицки от своя страна разкритикува раздаването на призовки до храма. Според него бойци трябва да се търсят в търговските центрове и в местата за почивка.

Един от интервюираните жители на Западна Украйна признава, че вече не излиза от дома си, за да не попадне в редиците на въоръжените сили на Украйна.

„Защо трябва да изпращате на война човек, който не иска да отиде там, ако, като мен, не е мотивиран или правилно обучен? Служих в армията преди 20 години, но не научих много и не помня нищо”, казва 42-годишният Сергей.

35-годишният Иван, компютърен специалист, казва, че „всеки ден“ вижда съобщения в социалните медии за хора от неговия сектор, на които им се връчват повиквателни „на най-случайни места“.

„Всички те са много талантливи професионалисти, които биха могли да са в полза на страната, но сега може да отидат и да умрат. Иска ми се да оставят на мира децата, които са виждали оръжия само във видеоигрите”, заявява той.

От британското издание припомнят неотдавнашното решение на главнокомандващия на украинската армия Валерий Залужний, който въведе строги ограничения върху движението на мъже от 18 до 60 години, които подлежат на военна служба.

Зрее ли бунт сред украинците заради това военно решение на Киев?

Въпреки че по-късно президентът Володимир Зеленски отмени тази заповед, тя отразява броя на загубите във въоръжените сили на Украйна, смятат журналистите.