Украинските сили в някои райони преминават към настъпателни действия - по-специално те напредват в Бахмутско направление, заемайки доминиращи височини там. Това е заявила заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, информира "УНИАН".

„Продължаваме отбраната, която започнахме на 24 февруари 2022 г. Отбранителната операция включва всичко, включително контранастъпателни действия.

- Затова в някои райони преминаваме към настъпателни действия. По-специално Бахмутското направление остава епицентър на бойните действия. Там се движим на доста широк фронт. Имаме успех. Заемаме доминиращи височини“, казва тя.

Анна Маляр отбелязва, че противникът е в отбрана и иска да задържи позиции.

"На юг врагът е в отбрана. Локалните битки продължават. Защо руснаците активно пускат информация за контранастъпление? Защото трябва да отклонят вниманието от поражението в Бахмутско направление", добавя заместник-министърът на отбраната.

Въоръжените сили на Украйна са успяли да се придвижат напред в Сватовско направление благодарение на контраатаки. Това е заявил командващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от украинското издание "Фокус".

Командирът е посетил бойците, които ежедневно защитават украинските земи на фронтовата линия. В същото време, както се оказва, те също така успяват и да контраатакуват вражески позиции. Въоръжените сили на Украйна са напреднали 400 метра в едно от направленията.

„Искам да отбележа работата на подразделението на 92-ра отделна механизирана бригада, което не само отрази атаката на противника в Сватовско направление, но и успешно контраатакува и напредна 400 метра“, се казва в съобщението.

Освен това бойците от 80-та отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна са завзели значителна част от територията в района на Ивановската гора. Работата на украинските сили продължава във всички участъци на фронта.

Междувременно руските сили продължават да подсилват своята групировка с различни щурмови отряди "Щорм Z", които се състоят главно от затворници.

След това те преминаха в настъпление в района на Максютовка, Новоселовска, Куземовка, Макеевка, Белогоровка и Спорно. По този начин те се опитват да пробият отбраната на украинските войски.

Ситуацията в Бахмут: Признанието на Пригожин

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е признал факта, че украинските военни контролират югозападните покрайнини на Бахмут в Донецка област. Преди това той и ръководството на Руската федерация обявиха пълен контрол над града.

„По някаква причина ги няма подразделенията, които трябваше да бъдат в местата, в които всеки ден търпяхме загуби, но територията беше задържана, въпреки факта, че наистина е трудно. Към днешна дата има информация, че там вече са поставени наблюдателни постове на ВСУ. Ако случаят е такъв, очаквайте следващите стъпки“, се казва в съобщението.

Това е отговор на изявлението на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, която твърди, че украинските военни продължават да отбраняват околностите на града.

Освен това, въпреки предишни изявления на руснаците, войските на ЧВК Вагнер продължават да бъдат в града и да извършват инструкторска работа за пристигащите редовни армейски части.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че от района на град Бахмут в Източна Украйна са започнали да идват "новините, които очаквахме", но не поясни какво точно има предвид, съобщават Ройтерс и БТА.

"Благодарен съм на всеки войник, на всички наши защитници, мъже и жени, от които днес получихме новините, които чакахме. Добра работа, войници в бахмутския сектор!", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Украинският президент каза още, че Русия реагира истерично на всяко действие, предприето от украинските сили, и похвали две украински войскови единици, които "умело, решително и ефективно защитават позициите ни, унищожават окупаторите и напредват".

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук