Командирът на батальона "Восток" на ДНР Александър Ходаковски е заявил, че танкове Leopard от Германия са били забелязани в зоната на военните действия. Той е съобщил това в канала си в Telegram, цитиран от световните издания.

„За първи път видяхме Leopard в нашия тактически участък“, пише той.

Командирът на батальона добавя, че близо до село Новодонецкое са видяни до 30 такива танка.

По-рано снимки на тези танкове, разположени близо до фронта, се появиха в Telegram.

Руското министерство на отбраната заяви от своя страна, че руските сили са отблъснали още една сериозна офанзива на украинските сили в региона на Донецк, като са нанесли сериозни поражения на противника откъм личен състав и като са унищожили осем танка "Леопард", съобщават Ройтерс и БТА.

"След като понесе тежки загуби предния ден, киевският режим прегрупира останките от 23-а и 31-ва механизирана бригада в отделни консолидирани единици, които продължиха с нападателните операции.

- Нанесено им бе комплексно огнево поражение от нашите армейски сили, нападателната и оперативно-тактическата ни авиация, ракетните сили и артилерия, а също така и с тежки огневи системи", се казва в изявление на руското министерство в "Телеграм".

Вчера Русия заяви, че украински сили са предприели мащабна офанзива в региона на Донецк, въпреки че така и не стана ясно дали атаката следва да бъде тълкувана като начало на дългоочакваното украинско контранастъпление, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са унищожили 28 танка, от които осем танка "Леопард", доставени на Украйна от западните ѝ съюзници, а също така и 109 бронирани бойни машини. Освен това руското ведомство съобщи, че броят на украинските загуби при офанзивата е 1500 войници.

Понастоящем няма коментар на Киев по отношение на твърденията на Русия по този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук