Сайтът на немското списание Der Spiegel направи нагласен монтаж за боевете в Алепо и Мосул, използвайки пропагандни материали на "Ислямска държава". Фалшификатът беше разобличен от немскоезичната редакция на телевизия RT.
Авторът на видеото, политическият наблюдател на Spiegel Online Кристоф Зюдов, редовно помества в списанието публикации относно ситуацията в Близкия изток, без да ходи там. Сред тях са „Ислямистите са последната надежда на Алепо” и „Путин нанася удари както си иска”.

Сравнявайки сирийския Алепо и иракския Мосул, Зюдов заявява, че в ситуацията между градовете има „огромна разлика”.

Мосул се оказал под властта на терористичния режим на ИД, а в Алепо, според Зюдов, имало само въоръжено въстание против Дамаск, като се премълчава доминирането в града на всеобщо призната (включително от ООН и САЩ) терористична групировка „Джебхат ан-Нусра”. Сега властите в Сирия се стремят да „потушат въстанието”, като „преднамерено унищожават граждански обекти”. Поради тази причина журналистът отказва на Алепо шанс „да започне нов живот”, който очаква Мосул.

В Мосул, твърди „авторът” на видеото, коалицията на САЩ нанася „точни удари” по позициите на ИД и старателно избягва жертвите сред гражданското население. Всички възможни жертви, според Зюдов, са „съпътстващи загуби, неизбежни при война.

Разсъжденията за Алепо се съпровождат с кадри от разрушени сгради. „Хората гладуват, нямат питейна вода, електричеството прекъсва” – разказва патетично коментаторът.

В Мосул, твърди Зюдов, ситуацията е съвършено друга: има и вода, и храна, и електричество. Текстът е илюстриран с кадри от Мосул, публикувани преди това от пропагандните служби на ИД. На тях местни жители готвят месо на огъня, седят в кафенета, по улиците има много коли и разхождащи се хора.

Произходът на тези кадри отначало не беше посочен. Едва след съобщения на читатели Spiegel Online призна небрежността си и добави бележка: „Източник – пропагандно видео на ИД”.

„Ние се опираме не само на видеото на ИД, но и на свидетелства на местни жители. Те обаче не могат да снимат видео, без да подлагат на риск живота си” – поясни изданието в Twitter.

В публикацията на RT Deutsch иронично се отбелязва: „В резултат разказът беше поправен: независимо от настъплението към Мосул на силите под ръководството на САЩ, в града живеят само щастливи хора. Така е заявено в Spiegel Online. Източник е пропагандно видео на ИД.”

Превод и редакция: БЛИЦ