Германското издание „Ди Велт“ публикува статия за нелегалните мигранти в Европа, в която насочва поглед и към България. Фокусът в материала е за защитата на външните граници на съюза, като се посочва, че това определя и броя на бежанците, които пристигат във федералната република.

Не всички мерки, които се вземат, са легални. На италианския остров Лампедуза има извънредно положение, но ЕС все още няма решение как с общи усилия страните на защитят границите, коментира изданието и прави преглед на мерките, взети от държавите, и колко ефективни са те?

„Ди Велт“ дава оценки на Италия, Гърция, Испания, България, Хърватия, Полша и Великобритания. Анализът за защитата на българската граница е положителен.

Препятствие

„Неотдавна източната външна граница на ЕС от България към Турция се смяташе за преодолимо препятствие. Дупки в порутената ограда и корумпирани служители характеризираха ситуацията по 270-километровата граница. Но правителството в София, чиято обявена цел е присъединяването на България към Шенгенското пространство, в последно време засили значително борбата с корупцията и нелегалната миграция.

Според Министерството на вътрешните работи само до август тази година 131 000 опита за нелегални преминавания на границата са били предотвратени, което е 40% повече в сравнение със същия период на миналата година. Документирани са както случаи, при които гранични полицаи употребяват сила спрямо мигранти, така и нападения на мигранти спрямо полицаи.

Също така се е повишил рязко броят на разследванията спрямо каналджии, които често прехвърлят мигранти от България към Германия – в резултат от сътрудничество с Европол и с разследващи от Германия, за чиято помощ България официално помоли.

Маршут

София отчита успехи също по западния Балкански маршрут, който минава през България, Сърбия и Македония. Това би означавало, че почти никакви нелегални мигранти от България няма да достигнат Сърбия, откъдето те по-рано продължаваха пътя си на север. Броят на регистрираните опити за нелегални прехвърляния от Македония е над десет пъти по-голям, отколкото тези от България, според запитване на "Ди Велт".

С това проблемът предимно е в Хърватия и Словения, които са най-близките външни граници на ЕС. Що се отнася до присъединяването на България към Шенген, Германия вече се е ангажирала с подкрепа. София е изпълнила всички критерии, каза федералният канцлер Олаф Шолц още преди година“, пише авторът Филип Фолкман-Шлук.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук