Министър Калин Стоянов разговаря с федералния министър на вътрешните работи на Република Австрия Герхард Карнер. Основна тема по време на срещата бе постигането на решение за приемането на България в Шенгенското пространство. Разговорът се е провел в рамките на участието на министъра в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“.

Българският вътрешен министър запозна колегата си с миграционната ситуация и работата на властите за противодействие на нелегалната миграция:

Натискът по българо-турската граница е висок, като от началото на годината до момента са предотвратени около 160 000 опита за незаконно преминаване на територията на страната.

Министър Стоянов изтъкна засиленото сътрудничество с Турция и подчерта, че в резултат на съвместната работа и организацията на националните сили намалява броят на задържаните във вътрешността на страната. Полагат се активни усилия за обезпечаване сигурността на външната граница на ЕС, включително поетапно биват назначавани допълнително гранични служители.

„Считаме, че присъединяването на България към Шенген ще е силен положителен сигнал за единство на ЕС на фона на сериозните предизвикателства пред сигурността за Съюза“, заяви вътрешният министър.

В този смисъл той добави, че активният политически диалог за промяна на позициите продължава.

От своя страна Герхард Карнер посочи, че Австрия оценява работата на България по ограничаване на нелегалната миграция и сътрудничеството с Турция. Той определи като особено важен аспект наличието на достатъчно европейски финансови средства за охрана на външните граници на Съюза.

Министър Калин Стоянов проведе среща и с румънския си колега Мариян – Каталин Предою. Продължаването на координацията за положително решаване на въпроса с приемането на двете страни в Шенген през декември, както и съвместни мерки за улесняване трафика през общата ни граница бяха теми на разговора.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук