Общината на каталонския град Жирона отказа да работи с представителите на Мадрид след референдума от 1 октомври за независимостта на Каталония. Това заяви кметът на Жирона Марта Мадренас, съобщава испански медии.
„Като кметство ние повече няма да съгласуваме своите действия с представителите на правителството, гражданската гвардия, националната полиция и кралския двор“, подчерта кметът.

Мадренас подкрепи своите думи, поставяйки подписа си върху два документа на градската администрация. По нейните думи, така тя е решила да реагира на действията на испанската полиция, която прояви сериозна агресия при опит да попречи на каталонците да гласуват на референдума за независимост.

В документите се казва, че кметството на Жирона повече няма да подкрепя мероприятия, организирани от представителите на властта на Испания.

Мадренас отмени всичките съгласувани официални действия с онези, „които са отговорни за политическите репресии в Жирона“.  

„Няма да има съгласуване нито с представителя на испанското правителство Енрико Мийо, нито с неговия заместник Хуан Мануел Санчес-Бустаманте, нито с екипа на представителството на държавното правителство, нито с националната полиция, нито с гражданската гвардия“, се казва в указа.

За отделянето на Каталония от Испания на референдума в неделя се гласуваха 90 % от взелите участие. На много места край секциите за гласуване имаше жестоки сблъсъци с испанската полиция и гвардейците, пострадаха 893 души.

Жирона се намира на около 90 км. от каталонската столица Барселона. Градът има богата история. Археологическите проучвания сочат, че по тези земи е имало заселили се хора още през 5-ти век преди Христа. По-късно мястото е било обитавано от финикийци, келти, келтиберийци. И тук римското присъствие и влияние е било значително. По онова време мястото носело името „Герунда”, а през него преминавала Виа Аугуста - основен път, свързващ Кадис с Рим.

През 8-ми век градът попада, макар и за кратко, в ръцете на мюсюлманите. Почти веднага след това обаче Жирона е превзета от християните и попада под контролна на графовете на Барселона. Тогава започва и разцветът на града, който днес е популярна туристическа дестинация.   

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА