Джейми Даймън, ветеранът главен изпълнителен директор и председател на JPMorgan Chase, каза, че е убеден, че изкуственият интелект ще има дълбоко въздействие върху обществото.

В годишното си писмо до акционерите, публикувано в понеделник и преведено специално за БЛИЦ, Даймън избра AI като първа тема в своята актуализация на проблемите, пред които е изправена най-голямата американска банка по активи - преди геополитически рискове, скорошни придобивания и регулаторни въпроси.

„Въпреки че не знаем пълния ефект или точната скорост, с която ИИ ще промени нашия бизнес – или как ще засегне обществото като цяло – ние сме напълно убедени, че последствията ще бъдат изключителни“, каза Даймън.

Въздействието ще бъде „вероятно толкова трансформиращо, колкото някои от основните технологични изобретения от последните няколкостотин години: помислете за печатната преса, парната машина, електричеството, компютрите и интернет“.

Писмото на Даймън, което се чете широко в света на бизнеса поради статута му на един от най-успешните лидери във финансите, засяга голямо разнообразие от теми.

Изпълнителният директор каза, че има продължаващи опасения относно инфлационния натиск и повтори предупреждението си, че светът може да навлезе в най-рисковата ера в геополитиката след Втората световна война.

Но неговият фокус върху AI, споменат за първи път в годишното писмо на Dimon през 2017 г., се открояваше. Технологията, която придоби известност, след като ChatGPT на OpenAI стана вирусна сензация в края на 2022 г., може да генерира човешки звучащи отговори на запитвания.

Ентусиазмът към AI подхрани метеоритния възход на производителя на чипове Nvidia и помогна за издигането на технологични имена до нови висоти.

JPMorgan вече има повече от 2000 служители с изкуствен интелект и машинно обучение и специалисти по данни, работещи върху 400 приложения, включително откриване на измами, маркетинг и контрол на риска, каза Даймън.

Банката също така проучва използването на генеративен AI в софтуерното инженерство, обслужването на клиентите и начините за повишаване на производителността на служителите, каза той.

Технологията в крайна сметка може да обхване всички около 310 000 служители на банката, като помага на някои работници, докато замества други, и принуждава компанията да преквалифицира служители за нови роли.

„С течение на времето очакваме, че нашето използване на AI има потенциала да увеличи почти всяка работа, както и да повлияе на състава на нашата работна сила“, каза Даймън. „Това може да намали определени категории длъжности или роли, но може да създаде и други.“

Ето откъси от писмото на Даймън:

Инфлационен натиск:

„Много ключови икономически показатели днес продължават да бъдат добри и вероятно се подобряват, включително инфлацията. Но когато гледаме напред към утре, трябва да се имат предвид условията, които ще повлияят на бъдещето...

Всички следните фактори изглеждат инфлационни: продължаващи фискални разходи, ремилитаризация на света, преструктуриране на световната търговия, капиталови нужди на новата зелена икономика, и вероятно по-високи разходи за енергия в бъдеще (въпреки че в момента има свръхпредлагане на газ и изобилен резервен капацитет за петрол) поради липса на необходимите инвестиции в енергийната инфраструктура.

При мекото кацане на икономиката:

„Стойностите на собствения капитал, по повечето мерки, са в горния край на диапазона на оценка, а кредитните спредове са изключително тесни. Тези пазари изглежда оценяват 70% до 80% шанс за меко кацане - скромен растеж заедно с намаляваща инфлация и лихвени проценти.

Вярвам, че шансовете са много по-ниски от това.”

Относно лихвите и търговските имоти:

„Ако дългосрочните лихвени проценти се покачат с над 6% и това увеличение е придружено от рецесия, ще има много стрес – не само в банковата система, но и с компании с ливъридж и други.

Не забравяйте, че просто увеличение с 2 процентни пункта на лихвените проценти по същество намали стойността на повечето финансови активи с 20%, а някои активи на недвижими имоти, по-специално офис недвижими имоти, може да струват дори по-малко поради ефектите от рецесията и по-високите свободни работни места.

Също така не забравяйте, че кредитните спредове са склонни да се разширяват, понякога драстично, по време на рецесия.

За срив между банки и регулатори:

„Има малко истинско сътрудничество между практиците – банките – и регулаторите, които като цяло не са били практици в бизнеса... За съжаление, без сътрудничество и достатъчен анализ е трудно да бъдем уверени, че регулирането ще постигне желаните резултати без нежелани последствия.

Вместо постоянно да подобряваме системата, може да я влошаваме.”

За нарастващите геополитически рискове:

„Нахлуването на Русия в Украйна и последвалата отвратителна атака срещу Израел и продължаващото насилие в Близкия изток трябваше да разбият много предположения относно посоката на бъдещата безопасност и сигурност, което ни доведе до този ключов момент в историята.

Америка и свободният западен свят вече не могат да поддържат фалшиво чувство за сигурност, основано на илюзията, че диктатурите и потисническите нации няма да използват своите икономически и военни сили, за да постигнат своите цели - особено срещу това, което те възприемат като слабо, некомпетентно и дезорганизирано западно демокрации.

В един размирен свят ни се напомня, че Националната сигурност е и винаги ще бъде от първостепенно значение, дори ако нейното значение изглежда намалява в спокойни времена.

В социалните медии:

„Една здрав разум и скромна стъпка би била социалните медийни компании да дадат възможност на потребителите на платформата да контролират това, което виждат и как се представя, като използват съществуващи инструменти и функции – като алтернативните настройки на алгоритъма за емисии, които някои предлагат днес.

Вярвам, че много потребители (не само родители) биха оценили по-голяма способност да подготвят по-внимателно своите емисии; например дават приоритет на образователното съдържание за децата си.“

Актуализация на сделката за Първата република:

„Придобиването на голяма компания е свързано с много сложност. Хората са склонни да се фокусират върху финансовите и икономически резултати, което е разумно нещо. А в случая с Първата република числата изглеждат доста добри.

Записахме счетоводна печалба от 3 милиарда долара при покупката и казахме на света, че очакваме да добавим повече от 500 милиона долара към приходите годишно, което сега вярваме, че ще бъде по-близо до 2 милиарда долара.“

JPMorgan придоби повечето от активите на First Republic миналата година за повече от 10 милиарда долара, след като регулаторите конфискуваха фирмата на фона на регионалната банкова криза.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук