На 12 февруари стотици терористи от радикални ислямски групировки атакували позиции на правителствени войски в района на Ал Меншия на южния град Дераа до границата с Йордания. Съобщението е на добре осведомения портал „Военный Обозреватель”.
Местното отделение на създадената неотдавна джихадистка коалиция „Хайят Тахрир аш-Шам” начело с бившата групировка „Джебхат ан-Нусра” обяви началото на настъплението в Дераа с цел „освобождаване на силите от режима”.
 

В настъпателната операция на терористите взела участие и „умерената” групировка „Бригада на Южния фронт”, формално влизаща в състава на протурската Свободна сирийска армия. Така за пореден път се потвърди несъстоятелността на разделянето на „умерените” от радикалните, отбелязва изданието.
 
Местното командване на „Хайят Тахрир аш-Шам” изпратило да атакува армейските позиции щурмова група от миниран автомобил и двама пеши терористи-смъртници.
 
Интензивните боеве в района на Ал Меншия продължили до вечерта, но терористите не успели да пробият отбраната на правителствените сили. Бойците от 15-а бригада на 5-а механизирана дивизия отбили поредица от атаки, а след обед на две направления преминали в контраатаки, отхвърляйки противника на изходните позиции. През целия ден войските били поддържани от своята артилерия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ