Много чуждестранни бойци в редиците на групировката Ислямска държава отказват да участват в боеве в Ирак. Някои от тях се оправдават със здравни проблеми, съобщи International Business Times, цитиран от факти.бг. Данни за това са били открити в един от освободените квартали в иракския град Мосул.
Открити са документи, в които един от белгийските бойци заявява, че не може да участва в боеве. Той се оправдава с болки в гърба. Френски боец пък заявява, че не иска да се бие в Ирак. Той настоява да го върнат във Франция, където сам да извърши терористичен атентат. Атентаторът допълва още, че е болен, но не може да представи бележка.

Открити са бележки на двама бойци от Косово. Те отказват да участват в сражение. Вместо това искат да бъдат трансферирани в Сирия. Има данни за бойци, оплакващи се от главоболие, за да избегнат боевете.

В силните си дни, Ислямска държава привличаше хиляди чуждестранни бойци в Ирак и Сирия. През последната година обаче групировката загуби големи части от своята територия. Това се отразява и на морала на бойците. Вече има притеснение, че те може да се върнат в Европа.