Всичко започна с анексията на Крим през 2014 година и с опита за анексия на Донбас. Това коментира в ефира на БНТ зам.-председателят в партията на Володимир Зеленски "Слуга на народа" Евгения Кравчук.

"Поради това, че международната общност не реагира така остро, както би трябвало да реагира срещу нарушението на международното законодателство и пропусна този шамар от Путин, сега имаме такава война в Европа", каза Кравчук.

По думите й всичко, което руснаците правят в Украйна, е фашизъм и геноцид.

Можете да чуете в някои социални мрежи опити да се обясни, че това е атака само срещу армията или военни обекти, но това не е истина. За Путин мирните преговори не са важни, твърди тя.

Ако ние, благодарение на помощта на Запада с оръжие и ако то пристигне навреме, успеем да изгоним руските войски от територията на Украйна, тогава ще завърши войната, добавя още Кравчук.

Когато социологически проучвания показват, че 70 на сто от хората в Русия смятат, че тя трябва да напада други страни в ЕС и на първо място Полша и Балтийските държави, това е предизвикателство към цяла Европа и цялата архитектура на сигурността, каза още Кравчук.