Европейската комисия призова Израел да осигури “хуманитарно пространство” за доставките на помощи за Ивицата Газа, като обяви отпускането на допълнителни помощи от 3 милиона евро за палестинската територия, предаде АФП.
“Да се прекъсва достъпът до хора, които страдат и умират, е нарушаване на хуманитарното право. Призовавам израелските власти да спазят международните задължения и да предоставят “хуманитарно пространство” за доставянето на жизненонеобходими продукти”, е казал Луи Мишел, европейски комисар за развитието и хуманитарната помощ. По- рано днес говорителят на на чешкото представителство в Европейския съюз Иржи Потузник заяви, че навлизането на сухопътните войски на Израел в Ивицата Газа е отбранителна, а не настъпателна операция, съобщи агенция Ройтерс.
“В момента на фона на събитията от последните дни ние разбираме, че тези стъпки имат отбранителен, а не настъпателен характер”, посочи говорителят. В същото време френският външен министър Бернар Кушнер осъди началото на сухопътната операция на израелските войски срещу движението “Хамас”. /БЛИЦ