Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието и сигурността Жак Баро ще настоява пред Вашингтон "за пълна взаимност по визовия режим" за България, Румъния, Полша, Кипър и Гърция, съобщи Франс прес.
Петте страни са последните членки на ЕС, за които САЩ запазиха визовия режим с опцията той да бъде отменен, когато страните отговарят на критериите, поставени от американските власти за безвизово пътуване в страната на чужди граждани.
В края на октомври миналата година тогавашният министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф обеща до няколко месеца България и останалите четири страни от ЕС да бъдат включени в безвизовата програма на САЩ.
Той обаче изрази недоумение от европейската съпротива на американската инициатива, задължаваща чуждите граждани, които ще пътуват до САЩ и не се нуждаят от визи, да предоставят лична информация по интернет до 72 часа преди пътуването.
Системата влезе в сила от началото на тази година, но бе посрещната от обществеността в ЕС като посегателство над личните свободи и необоснован достъп до лични данни.
Стъпка към безвизовото пътуване ще бъде възможността на гражданите от петте страни на ЕС, които ползват визи за посещение в САЩ, да подават молби по електронен път за издаване на виза до 72 часа преди пътуването. Това облекчение се очаква да бъде подписано в първата половина на тази година.
Основен критерий на САЩ към страните от Европейския съюз, за да паднат визите, е броят на отказите на молби за визи да е под 10%. По официални данни отказите за издаване на визи на български граждани към момента са около 14%.
Баро и чешкият министър на вътрешните работи Иван Лангер ще бъдат на 16 и 17 март във Вашингтон, за да обсъдят с американския министър на правосъдието Ерик Холдър и с министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано важни въпроси, сред които на първо място искането на САЩ страните от ЕС да приемат бивши затворници от Гуантанамо след закриването на американския център за задържане в Куба. /БЛИЦ