Кореспондент на "Би Би Си" е бил на борда на британския военен кораб HMS Defender по време на инцидента в Черно море и представя своята версия на събитията в материал, публикуван от изданието.

"Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че не е имало предупредителни изстрели (към разрушителя). Кореспондентът на Би Би Си на борда на кораба обаче съобщава, че е бил подложен на преследване от страна на руските военни", се казва в публикацията. Изданието отбелязва, че кореспондентът е бил поканен на борда на Defender преди инцидента.
 

"HMS Defender" е щял да плава на 12 мили (19 км) от териториалните води на Крим. Капитанът на кораба настояваше, че иска само безопасно преминаване през международно признат морски път", съобщава британският журналист Джонатан Бийл от "Би Би Си".

Сблъсък край Крим: Руски кораби откриха огън срещу британския разрушител Defender, Су-24 го бомбардира

Според думите на кореспондента, от палубата на британския военен кораб се чувал шум от самолети. Бийл е заявил, че над британския кораб са се намирали повече от 20 самолета, а два катера на руската брегова охрана са се опитвали да принудят Defender да промени курса си и са следили разрушителя, понякога само на 100 метра от него. Той е разказал също, че е чул "враждебни предупреждения" по радиото.

"По радиото се чуваха все по-враждебни предупреждения, включително едно, което гласеше: "Ако не промените курса, ще стрелям". Чухме изстрели в далечината, които бяха извън обсега - казва Бил.

Лондон сряза Москва за атаката със стрелба и бомби срещу разрушителя Defender край Крим

Руското министерство на отбраната заяви, че на 23 юни британският разрушител Defender пресича руската граница в 11:52 ч. и навлиза на три километра в териториалните води близо до нос Фиолент. Според руските военни есминецът е бил предупреден за използване на оръжие, ако наруши границата.

Руският граничен патрулен кораб е стрелял два пъти предупредително, а Су-24М е извършил предупредителна бомбардировка по маршрута на движение на военния кораб. Defender е напуснал руски води в 12:23 ч.

Британското министерство на отбраната от своя страна е заявило, че разрушителят е извършил мирен преход в украински териториални води в съответствие с международното право. Министерството отрича също така руската страна да е произвела предупредителни изстрели.