Полковникът от въоръжените сили на Украйна, военният експерт Петър Неделски посочи компонентите в една пълномащабна война, които свидетелстват за превъзходството на въоръжените сили на Украйна над руската окупационна армия.

Първо, говорим за огромната мотивация на украинските бойци, второ, в Украйна е израснала много мощна плеяда от командири, трето, имаме практика на война, четвърто, световната подкрепа във въоръжението и така нататък. Всички тези компоненти бяха изброени от Неделски в интервю за "Обозревател".

Сред предимствата на армията на Украйна експертът посочи потенциала й, защото днес във война се печели не с количество, а с умение и модерно оръжие. А „мобилизираните” руснаци са абсолютно неподготвени, за което свидетелстват осеяните с труповете им полета в Донбас.

"Артилерията на руснаците е остаряла, съветска. Днес войната има характер на артилерийски дуели. Разузнаването позволява да определим местата, където са съсредоточени силите на противника, и те просто се застрелват", продължи Неделски.

Той подчерта, че войната ще продължи, защото нашествениците имат още много мобилизационно "месо". Освен това Русия ще прехвърли на фронта остарели танкове Т-55 и Т-62, за разлика от модерните, които Западът предостави на Украйна.

„Ако вземем предвид всички тези компоненти, тогава можем да се надяваме, че ще успеем да победим руската армия“, казва полковникът от резерва на Въоръжените сили на Украйна.

Експертът е убеден, че след поражението в Украйна в Русия ще започнат необратими процеси с нейния разпад.

На 10 март 2023 г. в коментар за италианските медии Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да започнат очакваното контранастъпление срещу руската армия в рамките на два месеца.

На 25 март Зеленски каза, че въоръжените сили на Украйна все още не могат да започнат контранастъпление, което е планирано за пролетта на 2023 г. Необходима е допълнителна подкрепа с оръжие - необходими са боеприпаси и бойци.

На 29 март министърът на отбраната Алексий Резников заяви, че украинската армия може да започне контранастъпление по-близо до лятото. Въоръжените сили на Украйна ще преминат в атака в няколко направления.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук