Украйна активно работи върху производството на оръжия заедно с други страни. Според военно-политическия наблюдател от групата "Информационна съпротива" Александър Коваленко има много интересни перспективи в тази посока.

Както отбеляза той по Канал 24, има много различни видове оръжия, които могат да бъдат произведени съвместно с партньори - на първо място боеприпаси. Също така е напълно възможно да се установи сътрудничество за производство на самоходни оръдия с Франция, тъй като те вече имат Цезар, а Украйна има Богдан.

Освен това Украйна има проект за БТР-4, който може да бъде подобрен с помощта на западни технологии, пише УНИАН.

"Що се отнася до противовъздушната отбрана, сигурен съм, че ще реализираме проекта на определени етапи. Защото след войната въпросът за противовъздушната отбрана ще бъде толкова важен, колкото и сега. Ще имаме нужда от такива средства в големи количества", добави Коваленко.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви създаването на Алианса на отбранителната индустрия. В него вече са се включили 38 компании от 19 държави.

Това са резултатите от международния форум на отбранителната индустрия (DFNC1), който се проведе в Киев на 29 септември, съобщиха от МВнР. Това събитие събра 252 компании от повече от 30 страни, включително производители на танкове, дронове, снаряди, артилерия и др.

Освен това министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба каза, че Африка е заинтересована относно производството на украински оръжия. Според него след войната в света ще има много голямо търсене на оръжия, произведени в Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук