Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, арестуван в четвъртък в Лондон, след като Кито оттегли политическото му убежище, няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу "изтезания или смъртно наказание", каза президентът на Еквадор Ленин Морено, цитиран от AFP.

"Поисках от Великобритания гаранцията, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да изтърпи изтезания или смъртно наказание", заяви президентът Ленин Морено във видеосъобщение, публикувано в социалните медии. "Британското правителство писмено потвърди, че ще изпълни това изискване," каза Морено.

Морено по-рано написа, че Еквадор е в рамките на неговите "суверенни права" да оттегли убежището на Асандж "заради многократно нарушаване на международните конвенции и протокола за съвместно пребиваване". Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., когато получи убежище, след като бе обвинен в сексуално насилие в Швеция. Той бе арестуван от британската полиция, която влезе в посолството в четвъртък, след като Кито оттегли убежището си. Рафаел Кореа, предшественикът на Морено, който е допринесъл за предоставянето на убежище в Асанж, критикува поврата в политиката на Еквадор като "престъпление".

"Морено е корумпиран човек, но това, което е направил, е престъпление, което човечеството никога няма да забрави", пише Кореа, който сега живее в Белгия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!