Британската полиция арестува основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, предават осведомителните агенции. "47-годишният Джулиан Асандж днес, в четвъртък, 11 април, беше арестуван от сътрудници на Столичната полиция на Лондон в посолството на Еквадор в съответствие с ордер, издаден от Устминстърския съд на 29 юни 2012 г. за неявяване в съда", гласи съобщение на полицията. 

Отбелязва се, че сътрудниците на полицията са били поканени в посолството на Еквадор, след като правителството на страната е отказало на Асанж дипломатическо убежище. 

Асанж живее в сградата от 2012 г. насам. Получи убежище там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където трябва да бъде съден за сексусално посегателство. Президентът на Еквадор Ленин Морено обявил, че оттегля нареждането си за даване на убежище на Асанж.

Той придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г., когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие беше обвинен в сексуално посегателство, но той отрича вина. Шведският съд го включи в международен списък, след което Асанж бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

На 5 април порталът "Уикилийкс", цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст можело да се използва корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор Ленин Морено, съобщи сайтът.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ