"Ударихме шамар на американците по лицето тази нощ с ракетна атака, но само военен удар не е достатъчен", каза днес иранският върховен лидер Аятолах Али Хаменей, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Той направи изявление към нацията броени часове след нападението срещу военни бази в Ирак, използвани от американските сили. Ракетната атака бе в отмъщение за убийството на най-високопоставения ирански военен, генерал Касем Сюлеймани, при американски въздушен удар в Багдад миналата седмица.

Аятолах Хаменей каза, че "порочното присъствие на САЩ в региона трябва да приключи", защото то носи "война, разделение и разрушение". Той обвини също Вашингтон, че се опитва да премахне ливанското шиитско движение "Хизбула", което е съюзник на Иран, за да окаже услуга на Израел.

Иранският върховен лидер отново изтъкна заслугите на убития Сюлеймани, когото нарече "велик, смел воин" и "наш скъп приятел".

Изявление след ракетния удар през изминалата нощ направи и иранският президент Хасан Рохани. Той каза, цитиран от агенция Фарс, че Вашингтон може "да е отрязал ръката" на генерал Сюлеймани, но в отговор ще бъде отрязан "кракът" на Америка в региона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!