Украинският опитен пилот Денис Кирилюк е загинал по време на бойна мисия. Това съобщиха от пресслужбата на 831 бригада на тактическата авиация във Facebook, информира "УНИАН".

„По време на изпълнение на бойна задача загина заместник-командирът на ескадрилата, щурманът на авиационната ескадрила майор Денис Кирилюк“, се казва в съобщението.

По-специално, той е бил пилот на изтребителна авиация от ВВС на въоръжените сили на Украйна, като е извършил повече от 80 полета, 70 от които по време на войната.

„През август 2022 г. за лична храброст и самоотвержени действия, проявени в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, вярност на военната клетва, Денис е награден с орден „За храброст“ III степен“, отбелязват от пресслужбата.

Загубите в украинската авиация - какво е известно

През май миналата година стана известно, че полковник Игор Бедзай, бившият командир на 10-та Сакска морска авиационна бригада на ВМС на Украйна, е загинал в битка с руските сили.

През август стана известно, че Антон Листопад е загинал в битка - той е един от най-добрите военни пилоти в Украйна.

През същия месец бе съобщено за смъртта на героя на Украйна Александър Кукурба. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е загинал по време на 100-ия си боен полет.

В началото на 2023 г. бе съобщено за смъртта на командира на авиационно звено на авиационната ескадрила Даниил Мурашко. Мъжът не е успял да катапултира безопасно, докато се е опитвал да насочи самолета далеч от жилищни сгради.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук