Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди днес Гърция, че Турция ще отвърне на всяка атака срещу нейния сеизмографски кораб "Оруч Реис", който се намира в Източното Средиземноморие, предаде агенция Ройтерс.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, които и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция изпрати в оспорваната зона сеизмографския кораб "Оруч Реис", придружен от военни кораби, предава БТА.

Вчера Ердоган предупреди, че ако "Оруч Реис" бъде нападнат, "цената ще бъде висока" и намекна, че Турция вече е действала съгласно това предупреждение. Турският президент обаче не уточни какво има предвид.

Говорейки днес пред журналисти след петъчната молитва, Ердоган каза, че "Кемал Реис" - един от военните кораби, които придружават "Оруч Реис", е дал "нужния отговор" на атака на гръцки кораб. "Ако това продължи, те ще получат подобаващ отговор", предупреди Ердоган и допълни, че геоложките проучвания на "Оруч Реис" ще продължат до 23 август.

Според гръцкия вестник "Вима" турските медии са съобщили, че при инцидент турски военен кораб е нанесъл сериозни поражения на гръцка фрегата. На свой ред гръцки източници твърдят, че щети са нанесени на турската фрегата.

Според източник от гръцкото министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс, гръцки и турски военни кораби са участвали в малък сблъсък в сряда в източната част на Средиземно море.

Турският сеизмографски кораб "Оруч Реис" се движел между Кипър и гръцкия стров Крит, следван от няколко гръцки фрегати. Една от тях - "Лимнос", приближавала сеизмографския кораб, когато се изпречила на пътя на един от турските военни кораби - "Кемал Реис".

Гръцката фрегата направила маневра, за да избегне челен сблъсък и при маневрата носът на кораба засегнал задната част на турската фрегата, заяви източникът от гръцкото министерство на отбраната. Това бе инцидент, каза той, добавяйки, че фрегатата "Лимнос" не е била повредена. По-късно "Лимнос" участва в съвместно военно учение с Франция край Крит в четвъртък сутринта.