Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота обеща да позволи на бежанците да пътуват до Европа от Турция, допълвайки, че страната му не може вече да се справя с нови вълни от хора, които бягат от разрушената от войната Сирия, съобщи АФП, цитиран от БГНЕС.

"Какво направихме вчера? Отворихме портите", каза Ердоган в Истанбул в първите си коментари, след като в четвъртък в Северна Сирия бяха убити 33 турски войски. "Няма да затворим тези врати. Защо? Европейският съюз трябва да спазва обещанията си."

Турският лидер каза още, че 18 000 мигранти са се натрупали на турската граница с Европа от петък, добавяйки, че броят им може да достигне до 30 000 в събота. Според него сирийският режим на президента Башар Асад ще „плати цената“ за убийството на 33 турски войници в Идлиб.

Турският лидер заяви, че е поискал от Путин “да му се махне от пътя“ в северозападната сирийска провинция. За пореден път турският президент през последните два дни се зарече да остави „отворени портите“ за бежанците, стремящи се да достигнат до Европа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!