Разрешаването на кризата в ивицата Газа е най-важният въпрос за ислямския свят и изисква неговата мобилизация.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори пред журналисти в самолета на връщане от Ирак.

Въпросът за Газа в момента е най-важният въпрос за ислямския свят. Газа е мястото, където ислямският свят трябва да се обедини, да потърси решение и да разработи реалистична и ефективна политика. Ще продължим да обсъждаме тези въпроси както с представителите на Хамас, така и с лидерите на много държави, каза Ердоган, цитиран от БТА.

Първата точка от дневния ни ред е този въпрос и ние ще продължим да правим всичко възможно за намиране на решение. Всеки може да пренебрегне и забрави този въпрос, но ние не можем да имаме такъв подход, посочи турският лидер, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Той посочи, че „Турция ще продължава да разобличава престъпленията на Израел и да им противодейства“. Ердоган за пореден път направи остро изказване към израелския премиер Бенямин Нетаняху, когото окачестви като „Хитлер на нашето време“.

Турският държавен глава изтъкна, че Нетаняху и поддръжниците му „няма да избягат от отговорност“.

"Ние сме една плът и кръв с нашите палестински братя и споделяме болката им", добави Ердоган.

Турският президент каза още, че не вярва, че ръководството на "Хамас" ще напусне Катар, където е базирано.

"Не е важно къде са лидерите на "Хамас", а каква е ситуацията в ивицата Газа. Не съм чувал ръководството на Катар да е предприело действия срещу "Хамас" по отношение на престоя им в страната", посочи още Ердоган.