Радарите на китайския марсоход „Чжужун“ откриха 16 неправилни геоложки клина, заровени под обширна равнина в северното полукълбо на Марс, съобщи Синхуа.

Съвместният екип, ръководен от изследователи от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, идентифицира по данните от радарите клинове с форма на неправилни многоъгълници на дълбочина 35 метра. Това стана в рамките на пътуване на марсохода от около 1,2 км, резултатите от което бяха публикувани  в списание „Нейчър Астрономи“.

Откритието предполага широко разпространение на такива клиновидни образувания под равнината Утопия, най-големия сух басейн на Марс, смятат учените.

Изследователите предложиха, че многоъгълните клинове вероятно са се образували от циклите на замръзване и размразяване на Марс.

За геоложки полигони с диаметър от сантиметри до десетки метри възможните механизми на образуване включват свиване на изсъхнали влажни седименти, свиване на охлаждаща се лава, термично свиване, или разломи, създаващи фуги в скалите.

Наличието на подобни геоложки клинове на около 35 метра дълбочина говори за водна активност или термични катаклизми в марсианското минало. Проучването доказва, че са настъпили драстични климатични промени на древния Марс.

Китайската мисия „Тянвън - 1“, състояща се от орбитален апарат, спускаем апарат и марсоход, беше изстреляна на 23 юли 2020 г.

Спускаемият апарат, носещ марсохода с очакван живот от поне 90 марсиански дни или около три месеца на Земята, се приземи в южната част на равнината Утопия на 15 май 2021 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук