2018-a беше годината, която технологичната индустрия предпочита да забрави. Но проблемите от изминалите 12 месеца не могат просто да се изпарят на 1 януари 2019-а като с вълшебна пръчка. Това беше годината, в която ни стана ясно колко малко можем да разчитаме на Facebook и колко сме пристрастени към екраните си.
Беше година, през която онлайн омразата и дезинформацията се превърнаха в постоянно присъствие в Google.

Microsoft и Amazon се сблъскаха с бунтове сред собствените си служители заради етични казуси като дискриминация и сексуален тормоз. Apple се превърна в първата компания за трилион долара, след което изгуби една четвърт от това, докато ние бяхме вперили поглед в новите модели iPhone.
Видео-обзорът на YouTube стана най-мразеното видео на всички времена. Трудно е да подминем неприятностите, които технологичните гиганти ще имат и през новата 2019-а. Нови технологии като 5G-мрежа, алтернативен транспорт и изкуствен интелект обещават да променят живота ни, но в краткосрочен план носят и много въпросителни със себе си.

И все пак трябва да сме оптимисти, че технологиите ще променят света към по-добро. Ето малка доза оптимизъм и голяма доза реализъм какво да очакваме в идните 12 месеца...

Шерил Сандбърг ще се осмели да напусне Facebook, докато проблемите на социалната мрежа продължават

Facebook беше замесен в цяла дузина скандали през 2018-а. Доверието на потребителите в способността на сайта да опази данните им падаше с главоломна скорост, което означава, че Facebook има нужда от драматична промяна.

След като никой не може да свали от трона му съоснователя Марк Зукърбърг, не е трудно да си представим друга сериозна промяна - напускането на дългогодишния главен оперативен директор Шерил Сандбърг.

Сандбърг, която има зад гърба си десетилетие във Facebook, е твърде талантлива, за да търпи застой и постоянни обвинения заради грешките на Зукърбърг. Тя би могла да бъде на ръководен пост в друга голяма компания, което ще й помогне да си възвърне добрия имидж.
За Facebook подобен катаклизъм може да е от полза, за да промени модела си на наблюдение над потребителите и дори начина на логване в сайта. Не е ли по-добре да си плащаме за Facebook, вместо да бъдем шпионирани през реклами и приложения?

Запитан за Сандбърг, Зукърбърг казва, че се надява да работят съвместно още десетилетия напред.

Tesla ще оцелее, но конкуренцията ще става все по-жестока

Независимо дали го харесвате, или не, Илон Мъск е новият Стийв Джобс. Благодарение на маниакалното му фокусиране върху качеството и дизайна на продуктите му и понякога напук на променливото му поведение Tesla премина през "производствен ад" на масовия Model 3 и дори излезе на печалба.
Но пред компанията тепърва предстоят изпитания. Автомобилите й трябва да се докажат като годни за автономно самоуправление - нещо, за което Мъск говори от години. А и скоро марката ще има сериозна конкуренция на пазара за електромобили.

От Volkswagen казват, че могат да произведат до 15 млн. електромобила за няколко години и най-вероятно още през 2020-а ще бъде представен хечбекът, наречен I.D., който може да живее с до 370 млн. зареждания.

Във високия клас идват Jaguar I-Pace, Porsche Taycan и Volvo Polestar. И това са само няколко от имената.

Apple ще "изцеди" още пари от потребителите си

Клиентите на Apple чакат все по-дълго за ъпгрейди на устройствата си, което означава, че компанията вече не се интересува единствено от продажбата на хардуер.

Сега тя ще се стреми да продава и услуги, а не само устройства. Каталогът й вече включва Apple Music, iCloud и AppleCare+. Сега е ред на абонамент за новини и видео.

Но заедно с усилията да навлиза все повече в развлекателната индустрия, Apple ще се нуждае и от подкрепа, за да се настани трайно в домовете на потребителите си.

Гигантът обикновено не се сработва добре с други технологични гиганти, но през декември направи сериозна крачка - Apple Music заработи с най-продаваните смарт-колонки на Amazon - Echo.

Електрическите скутери ще претърпят провал

Да караш електрически скутер е забавно и дори се превръща в нещо като мода. Но скутерът носи със себе си и доста рискове при придвижване, особено в градска среда, която не е толерантна към алтернативните методи на транспорт. Повече методи за придвижване са нещо прекрасно, а да ограничим колите е добре.

Само че електрическите скутери няма да успеят да завладеят 2019-а така, както се очакваше. Все още твърде много хора се чувстват некомфортно на тях. Затова велосипедите под наем може би ще претърпят своя разцвет. Това все пак е крачка напред за големите градове.

5G-мрежата пристига

След години на очакване следващото поколение 5G-мрежа, първоначално предоставяна от Verizon и AT&T, вече е в американските градове с обещанието за светкавично бърз интернет в телефоните, колите и всякакъв тип други устройства.

Но по всяка вероятност 5G няма да промени особено живота ви през 2019-а. Към момента 5G-клетките се появяват само на отделни места. Ще трябват години преди те да станат толкова разпространени, колкото 4G LTE.

Има го и хардуерният проблем. Първите устройства, които могат да ползват новата мрежа, са единствено WiFi хотспотовете. Apple ще изчака до 2020-а, за да пусне iPhone, който поддържа 5G. Samsung обещава такъв още през тази година, но нуждите на новата мрежа ще изтощават батерията доста бързо.

Samsung ще представи сгъваем смартфон

След дългата скука и еднообразие дизайнът на смартфоните ще стане отново интересен. През 2019-а Samsung възнамерява да представи смарфон, който се разгъва като книга, за да разкрие 7,3-инчов дисплей.

С него фирмата трябва да докаже, че Infinity Flex дисплеят не е просто ефектен трик, чиято идея е да притежаваме наистина голям телефон за работа и забавление, който се превръща в удобен за носене джобен телефон.

Ако сте заинтригувани, можете да започнете да спестявате отсега. Samsung, точно както и Apple, определя цените на смартфоните си както се определят цени на лаптопи. С целия този хардуер няма да е чудно цената на сгъваемия смартфон да надскача 2000 долара.

Източник: webcafe.bg