Днес посланиците на Европейския съюз напуснаха конференцията на ООН по въпросите на расизма в знак на протест срещу изказването на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който заяви, че след Втората световна война в Близкия Изток е на власт едно особено опасно "расистко правителство”, визирайки Израел.
Изказването на Ахмадинеджад бе аплодирано от част делегатите на конференцията, която бе бойкотирана от Израел и Съединените щати, както и от някои европейски държави, опасявайки се от антисемитски залитания, като речта на иранския президент.
Испанският посланик в ООН Хавиер Каригес заяви пред агенция "ЕФЕ", че европейските посланици единодушно са решили да напуснат залата, след като иранският президент е обвинил еврейската държава в расизъм. Тази постъпка на посланиците бе посрещната с въодушевление и викове "срам „ и "стоп на расизма” от голяма група еврейски активисти, които се бяха събрали под прозорците на сградата, където се провежда конференцията.
В знак на протест днес Израел е извикал на консултации посланика си в Берн Илан Елгар. Според израелското външно министерство Швейцария "се е сближила с човек, който отрича Холокоста и който много пъти е заявявал, че Израел трябва да бъде изтрит от лицето на земята”. По този повод, днес израелският министър председател Бенямин Нетаняху заяви на заседанието на Министерския съвет: "Шест милиона от нашите загинаха в Холокоста. Но за съжаление не всички хора по света са си взели поука от тази трагедия. Докато ние я помним и никога няма да я забравим, в Швейцария протича конференция срещу расизма. Почетен гост на нея е един расист, който отрича Холокоста и не крие намеренията си да изтрие Израел от лицето на земята”.
Конференцията освен от САЩ и Израел е бойкотирана и от Италия, Холандия, Полша и Германия. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази "дълбокото си разочарование" заради отсъствието на тези страни от Конференцията по расизма, наречена "Дърбан II. "Аз съм дълбоко разочарован... Някои страни, които по право трябваше са помогнат за създаването на пътя към по-добро бъдеще, не са тук", заяви той, като изрази съжаление, че "расизмът все още продължава да съществува". През 2001 г. Израел и Съединените щати напуснаха конференцията на ООН в южноафриканския град Дърбан, защото форумът стигна до заключението, че ционизъм и расизъм са едно и също нещо.
Конференцията на ООН по расизма в Женева е продължение на тази от Дърбан и съвпада с международният ден в памет на жертвите от Холокоста. / БЛИЦ