Турският министър на промишлеността и технологиите окачестви като "политически мотивирано" решението на "Фолксваген" (Volkswagen) да изтегли инвестициите си от страната.

"Знаехме, че има някои хора, които не желаеха това (инвестирането в Турция) по политически съображения", заяви Мустафа Варанк, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Министърът отбеляза, че в изпратено от главния изпълнителен директор на германския автомобилен производител Херберт Дийс писмо се откроява важността, която "Фолксваген" придава на Турция. В писмото се посочва още, че компанията се е отказала от всички инвестиционни проекти и е решила да разреши проблемите си, като модернизира настоящия си капацитет.

Дийс посочва пандемията като причина за решението си, отбеляза турската агенция.

Но още в средата на миналата година се разбра, че разширяването на дейността на концерна се замразява след военната намеса на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права. Тогава говорител на "Фолксваген" заяви, че всички планирани проекти за производство на коли ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Автомобилният гигант създаде своя фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от около от около 164 млн. долара (943,5 милиона турски лири по тогавашния курс), като намерението беше да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви видове моторни превозни средства, както и техните части и компоненти. През декември обаче направи постъпки за ликвидация на дружеството, регистрирано в Маниса. Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Турският министър коментира, че "Фолксваген", а не Турция ще загуби от стъпката. По думите му световните марки не трябва да взимат решения, основаващи се на политически натиск.