В края на август Украйна извърши серия от успешни атаки дълбоко зад руските линии. По-специално бяха атакувани три руски военновъздушни бази и две локации на противовъздушна отбрана и радарни системи.

За две седмици Русия загуби два бомбардировача Ту-22М3, четири транспортни самолета Ил-76, пускова установка С-400 Триумф и радар Limit-E, пише Forbes, цитиран от УНИАН.

Цената на стратегическия бомбардировач Ту-22М3 може да се определи според международните договори на Руската федерация. В началото на 2000-те години Русия сключи споразумения за доставка на бомбардировачи Ту-22М за Индия и Китай. Цената на един самолет Ту-22М3 се оценява на $294 млн. Това е един от най-скъпите самолети в Руската федерация. Цената на един Ил-76, четири от които са унищожени, е 86 милиона долара.

Също така цената на една пускова установка С-400 в турския договор е около 69 милиона долара, а най-новият руски радар (радиолокационна станция) за задхоризонтно наблюдение "Предел-Е" струва 200 милиона долара.

В нощта на 30 август военно летище в Псков беше атакувано от безпилотни летателни апарати и избухна мащабен пожар. Русия заяви, че четири Ил-76 са били повредени, по-късно тази информация беше потвърдена.

В един от районите украинските защитници унищожиха военна техника и оборудване за стотици милиони долари. Унищожени са две системи за видеонаблюдение "Муром-П", които украинците наричат ​​"очите на Мордор", а радиолокационната станция на окупаторите, наречена "Лимит-Е", е "отработена".

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук