Класация на авторитетното списание “Форбс” за най-сигурните държави в момента по отношение на пандемията COVIT-19 ни поставя на 48-о място от 100 държави (250 от дългия списък).

И на практика оцени високо усилията на българските лекари. За сравнение САЩ са след нас – на 58-о място. Русия – на 61-во. Зад нас са и цяла поредица страни - членки на ЕС. Шест на брой, информира "Монитор".

От списанието признават, че на този етап стабилността вече е в ръцете на икономистите - първото и второто място на Швейцария и Германия се дължат на стабилните и адекватни действия за бързо задвижване на икономиките им.

С други думи казано, сегашната “златна среда”, която заемаме, се дължи на бонификацията, която сме получили от бързата реакция на генерал Венцислав Мутафчийски, на неговия щаб и лекарите, с подкрепата от институциите и гражданското общество.

Съвсем логично е сега страните с устойчива икономика да стоят по-добре. Явно, черпейки опит от силните икономики, управляващите разширяват социалното подпомагане на още сектори и групи хора.

От тяхната ефективност ще зависи как ще гледат на страната и чуждите инвеститори. Безспорният извод обаче е, че “Форбс” запушва устите на хулителите на генерала професор.

Както и на малцината, но гласовити негови колеги, които се опитваха да омаловажат неговите усилия. Както се вижда от новите огнища през последните дни, вирусът не изчезва и всички трябва да сме предпазливи. Щабът не е разпуснат. Но нека проявим разум, да не дърпаме дявола за опашката.