Докато американците са свикнали да научават кой е избран за президент в изборната нощ, всъщност избирателният процес не е завършен толкова бързо.
 
Президентските победители обикновено се обявяват в изборната нощ, защото новинарски организации като Fox News или The Associated Press разполагат с достатъчно информация за гласуване, за да определят точно победителя.
 

Но този изборен цикъл беше различен.

Докато затваряха избирателните секции и резултатите от президентските избори през 2020 г. започнаха да валят във вторник, избирателите търсеха: Кой ще спечели, президентът Доналд Тръмп или бившият вицепрезидент Джо Байдън?

Но без ясен победител, обявен в сряда сутринта, избирателите започнаха да се питат: Кога ще разберем кой е спечелил изборите?

Преди да получите официален отговор на тези въпроси, трябва да разберете малко процеса на гласуване. Ето какво трябва да знаете, пише „Фокс нюз“.

От четвъртък сутринта състезанието изглежда зависи от четири ключови щати на бойното поле, чиито резултати все още са твърде близки, включително Невада, Северна Каролина и Джорджия, както и познатия суинг щат - Пенсилвания. Два други ключови щата, Мичиган и Уисконсин, бяха определени за Байдън до обяд в сряда.

Когато състезанието е толкова оспорвано, кога ще има реален резултат?

Невада
 
Байдън държи тясна преднина пред Тръмп в щата с докладвани 75% от бюлетините. Изборният отдел на щата обяви в сряда сутринта, че няма да се актуализират повече резултати до обяд в четвъртък. Гласовете, които все още трябва да бъдат преброени, включват бюлетини за изпращане по пощата, получени в изборния ден.

Северна Каролина, Джорджия
 
Тръмп води над Байдън с 94% от гласовете, отчетени в Северна Каролина и 98% събрани в Джорджия.
 
Докато се очакваше Джорджия да завърши броенето на бюлетините в дългогодишната републиканска крепост в сряда, към четвъртък сутринта не беше обявен победител. Но преброяването в Северна Каролина, където бюлетините могат да бъдат изпратени по пощата в деня на изборите и получени до девет дни по-късно, може да отнеме повече време, за да завърши, ако маржът остане тесен.

Пенсилвания
 
Губернаторът на Пенсилвания Том Улф заяви в сряда сутринта, че Кийстоун стейт има над 1 милион бюлетини за изпращане по пощата. Докато Тръмп задържа водещата позиция в четвъртък сутринта, Байдън започна да намалява разликата с 89% от преброените гласове.
 
По-рано официалните лица заявиха, че очакват повечето гласове да бъдат преброени до петък, 6 ноември.

Мичиган, Уисконсин
 
С близо 100% от гласовете, отчетени в двата щати, Байдън имаше слаба преднина пред Тръмп. Кампанията на Тръмп заведе дело в Мичиган за наблюдение на преброяването на бюлетините и обеща да поиска повторно преброяване в Уисконсин.

Кога ще разберем резултатите от изборите?

Часът и датата, когато ще  знаем за официалните резултати от изборите през 2020 г., зависят от различни фактори. Първо, всеки щат ще продължи да брои народния вот и да удостоверява резултатите в дните - и дори седмици - след изборния ден.
 
Щатите имат различни срокове,  за да удостоверят резултатите.

Например:

Крайният срок за Делауеър е два дни след изборния ден.

Ню Йорк и Калифорния ще сертифицират резултатите повече от месец по-късно на 7 и 11 декември, съответно.

След като щатите удостоверят резултатите си, избирателите на Изборния колеж ще се съберат на 14 декември в съответните си щати, за да дадат един вот за президент и един за вицепрезидент.

След това тези резултати се предават на Капитолия, където на 6 януари 2021 г. Сенатът и Камарата на представителите ще се срещнат за съвместно заседание в камарата на Камарата за преброяване на електоралните гласове.
 
Когато гласовете бъдат преброени и един билет получи мнозинство от 270 или повече електорални гласа, вицепрезидентът, който председателства като президент на Сената, ще обяви резултатите.
Тези резултати „се считат за достатъчна декларация на лицата, ако има такива, избрани за президент и вицепрезидент“.

С официалния резултат, печелившият билет ще бъде открит за президент и вицепрезидент на 20 януари 2021 г.

Превод: БЛИЦ