Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като голяма победа решението на съда да допусне наблюдатели на републиканците до преброяването на гласовете във Филаделфия в щата Пенсилвания. 

"Голяма юридическа победа в Пенсилвания", написа той в Туитър. 

По-рано представители на републиканците в този град съобщиха, че са получили съдебна заповед за допускане на 15 души до мястото за преброяване на гласовете и заявиха, че възнамеряват да изпратят там хора незабавно. 

Филаделфия, най-големият град на ключовия щат Пенсилвания, преустанови преброяването на получените по пощата гласове след решение на съда за допускане на наблюдатели на републиканците, съобщава Ен Би Си. 

"Филаделфия временно преустановява преброяването на изпратените по пощата бюлетини до обед в четвъртък, за да разгледа решението на съда", предаде каналът. 

Окръг Алегени, където е разположен втория по големина град в Пенсилвания - Питсбърг, също преустанови броенето на гласовете до петък сутринта. Това бе съобщено в Туитър от члена на избирателната комисия на окръга Бетани Хейлъм. 

По думите ѝ, не са преброени 35 413 бюлетини. "Не забравяйте, че около 29 000 от тези бюлетини не могат да бъдат преброени до утре сутринта заради заповедта на съда, но има още 5-6 хиляди, които не успяхме да сканираме, тях също няма да може да преброим днес", каза Хейлъм. 

По-рано от щаба на Тръмп подадоха иск за преустановяване на преброяването на гласовете в Мичиган и Пенсилвания, позовавайки се на липсата на достъп до преброяването. 

От щаба на Тръмп завиха още за многобройни случаи на нелегитимни гласове в Невада. Също оттам настояха съдът да прекрати броенето на тези гласове. Това съобщи главният прокурор на Невада Адал Лексот. 

"Смятаме, че много от получените по пощата бюлетини са нелегитимни", заяви той от името на щаба на Тръмп в Невада. Той съобщи още, че "в последните дни са били получени голям брой сведения за фалшиви гласове, включително и за гласове на починали хора". 

"Също така има хиляди души, които са напуснали щата заради пандемията", каза представителят на Тръмп. Според закона, за да може да се гласува в щата, гласоподавателят трябва да е живял в него не по-малко от 30 дни преди изборите, поясниха от щаба на Тръмп. 

"Заради тези нарушения ние просто искаме съдът да прекрати броенето на нелегитимните гласове", каза Лескот. 

Невада има право на 6 електорални гласа. Именно толкова са необходими в момента, според прогнозите на Фокс Нюз, за победа на Байдън. 

В момента, според прогнозите, Байдън разполага с 264 гласа, а Тръмп с 214 гласа. 


Президентът на САЩ също заяви за намерението са да обжалва резултатите от изборите в ключовите щати, където за победата може да претендира Байдън. "Юридически ще оспорим всичките щати, за които претендира Байдън, за мошеничество на изборите и измами в изборите на ниво щат. Има много доказателства, просто вижте медиите. Ние ще спечелим", написа Тръмп в Туитър. Президентът на САЩ заяви още, че ако се преброят само "законните" гласове, то той е спечелил изборите. 

"Ако се преброят законните гласове, то аз лесно бих спечелил изборите. Ако се преброят незаконните и закъснелите гласове, то те може да ни откраднат изборите!", се казва в изявление на Тръмп, което разпространи неговия щаб.