Официалният говорител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че се планират мащабни провокации в Сирия с употребата на химическо оръжие с участието на чуждестранни специалисти.

„Според информацията, постъпила днес от жителите на провинция Идлиб в руския Център по примирието на враждуващите страни, в разположения в южната част на идлибската зона за деескалация на насилието град Хабит са пристигнали чуждестранни, англоезични специалисти за инсцениране на „химически атаки“ с употребата на пълни с хлор реактивни снаряди“, заяви генерал-майор Конашенков, цитиран от осведомителните агенции.

Той допълни, че провокацията с употребата на боеприпаси с бойни отровни вещества най-вероятно ще се извърши в следващите две денонощия с участието джихадисти от Джебхат ан-Нусра и на чуждестранни агенти, най-вероятно от т.нар "Бели каски".

„Ударът на терористите с отровни вещества трябва да се нанесе в близките две денонощия от реактивни установки по град Кафер Зайта, разположен на 6 км от Хабит“, уточни генералът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ