Украинските сили са свалили вражески самолет близо до село Подгородное близо до Бахмут , Донецка област. Уточнява се информация за вида му. Това се казва в оперативното сведение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, оповестено вечерта на 3 декември. 

Както беше отбелязано, противникът продължава настъплението си и активно използва авиацията за подкрепа на сухопътните групировки в Авдеевското и Бахмутското направление.

Там руските сили съсредоточават основните си усилия в настъпателни операции и се опитват да подобрят тактическата си позиция. 

Районите на Серебрянка, Белогоровка, Яковлевка, Соледар, Бахмут, Белая гора, Курдюмовка, Опитно, Авдеевка, Водяное, Невелское, Красногоровка, Маринка и Новомихайловка в Донецка област бяха подложени на обстрел от танкове, миномети, оръдия и реактивна артилерия.

В новопавловското направление противникът се отбранява. С артилерия са ударени районите на Велика Новоселка, Угледар, Пречистовка и Золотая Нива на Донецка област.

В Слобожанското направление руските войски продължават да задържат войските си в граничните райони на Белгородска област. С артилерия с различни размери са обстрелвани районите на селищата Одноробовка, Стрелечья, Нескучное, Терновая, Старица, Огурцово, Черняков и Чугуновка в Харковска област.

Противникът се отбранява в купянското и лиманското направление. Той е стрелял с танкове, миномети, оръдия и реактивна артилерия по районите на населените места Синковка, Табаевка, Берестово и Вишневое в Харковска област и Макеевка и Плошчанка в Луганска област.

В запорожското направление противникът също се отбранява. Нанесени са артилерийски удари по райони на повече от 10 населени места в близост до линията на съприкосновение, включително Орехов, Запорожка област.

В посока Херсон нашествениците защитават предварително превзетите линии. С минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия се обстрелват позициите на украинските войски и освободените населени места в Херсонска област. Не спира обстрелът на предградията и на град Херсон.

През деня противникът е нанесъл 2 ракетни и 10 въздушни удара, а също така е извършил 3 обстрела от РСЗО по позиции на Силите за отбрана и населени места по линията на сблъсък. По-специално, обект на гражданска инфраструктура в Краматорск беше подложен на ракетен удар.

Освен това остава заплахата от ракетни удари срещу енергийни обекти и критична инфраструктура в цяла Украйна, предупредиха от Генералния щаб.

Междувременно руските сили продължават да търпят загуби. На 2 декември в резултат на атака по района на съсредоточаване на противника в Старобилск в Луганска област загубите на противника възлизат на около 30 ранени военнослужещи и 14 убити.

В същото време в района на Мелитопол и Василевски на Запорожка област руските сили са понесли загуби в размер на над 270 ранени. Информацията за загиналите се уточнява.

Освен това през изминалото денонощие авиацията на Силите за отбрана е нанесла 13 удара по районите на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника на Руската федерация, както и удар по позициите на системите за ПВО.

Подразделенията на украинските ракетни войски и артилерия са ударили 2 командни пункта, склад за боеприпаси и 2 района на съсредоточаване на личен състав и въоръжение на противника, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Според Главното разузнавателно управление руските войски във войната срещу Украйна са започнали да използват стратегическия запас от оръжия. Някои ракети се изпращат за употреба направо от поточната линия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук