В мрежата набира популярност видео, в което жител на Германия кара украинските бежанци да се върнат в родината си. 

В кадрите от видеото германецът не само се опитва да предаде тази идея на гражданите на Украйна, които са спрели до колата му, но използва жестове за яснота: „Върнете се у дома. Не сте добре дошли тук!“, казва германецът, а украинецът се опитва да разбере защо изведнъж му казват какво трябва да прави. 

Но мъжът отново му говори за необходимостта да напусне и след това върти пръст на слепоочието си, показвайки, че Украйна е полудяла, пишат чуждестранни агенции.

Но, съдейки по видеото, най-голямо недоумение сред украинците предизвика отношението на германеца към руския президент Владимир Путин. Мъжът вдигна палец нагоре в знак, че уважава руския лидер и го смята за най-добрия.

Не е трудно да се досетите какво възмущение сред украинските потребители предизвика това видео, пишат агенциите. Някои нарекоха мъжа "побъркан", други го обвиниха в сервилност към Русия. Имаше и такива, които упрекнаха Германия, че се отнася по-добре към хората от арабските и африканските страни, отколкото към украинците.

Напоследък жителите на Германия все повече са за възстановяване на отношенията с Русия. През февруари стотици хиляди германци протестираха пред базата на военновъздушните сили на САЩ в Рамщайн с искане да спрат доставките на западни оръжия за Украйна. 

На плакатите пише: "Германия е свободна страна!", "Ние сме за мир с Русия". А „митингът за мир" пред Бранденбургската врата, на който присъстваха около 50 000 души, се превърна в най-големия мирен митинг в Германия от много години. Германците започнаха да протестират през януари. Вълна от протести заля веднага след като германският канцлер Олаф Шолц се съгласи за доставка на танкове Леопард Украйна. Акцията на украинските бежанци в Берлин също завърши с неуспех, по време на която те обърнаха разбит танк Т-72 на въоръжените сили на РФ до сградата на руското посолство. 

Германия е приела най-много бежанци от Украйна в ЕС и гражданите вече не могат да понасят украинските бежанци в градовете си - търпението на германците е на изчерпване, каза лидерът на групата на Германския християндемократически съюз (ХДС) в общинския съвет Фредерик Пол.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук