Европейските партньори трябва да консолидират усилията си за премахване на празнината в способностите за далечни атаки от Руската федерация.

Целта е на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли да бъде подписано споразумение за намерения с възможно най-широк кръг европейски държави относно разработването, производството и доставката на ракети с голям обсег, обяви министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус по време на среща на формата "Ваймарски триъгълник“ с колегите си от Полша и Франция, пише "Фокус", позовавайки се на германското издание Hartpunkt.

На свой ред Defense Express отбелязва, че разширяването на собствения европейски ракетен капацитет е донякъде уникална ситуация.

"Дори по време на Студената война Европа разчиташе повече на американските ракети, отколкото на собствените си разработки, които бяха доста фрагментарни“, припомнят от редакцията.

Подобно намерение за съсредоточаване изключително върху собствените усилия очевидно е следствие от съвсем реалната заплаха за Европа да остане без защитата на САЩ, уверени са авторите.

С оглед на това средствата, върху които могат да се концентрират в Европа, са съвсем очевидни. Защото точно на изложението Eurosatory 2024, което се проведе в Париж преди няколко дни, европейският ракетен конгломерат MBDA демонстрира Land Cruise Missile - LCM.

Тази ракета е специално проектирана за далечни прецизни удари и е наземна версия на крилатата ракета MdCN (Missile de Croisière Naval), известна още като NCM (Naval Cruise Missile).

В същото време оригиналната ракета със стартова маса 1600 килограма има обсег на полет от над 1000 километра и тегло на бойната глава 300 килограма. Предвид размерите й - с дължина 6,5 метра, за изстрелването й трябва да се използват отделни пускови установки.

Сред другите добре известни разработки на MBDA е още една наземна крилата ракета, но вече под HIMARS - Joint Fire Support Missile, JFS-M. В момента това е нова разработка. Ракетата трябва да има минималистични размери от 2,6 метра дължина и стартово тегло 250-300 килограма, а обсегът й се планира да бъде около 500 километра.

"Трябва да споменем и друг европейски производител на ракети - норвежкият Kongsberg, който разполага с Naval Strike Missile, способна да действа срещу наземни цели, както и нейната авиационна версия Joint Strike Missile.

И сред обещаващите разработки на Kongsberg, които, между другото, се изпълняват съвместно с MBDA и германската Diehl - новата Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing. Но това развитие определено не принадлежи към краткосрочната или дори средносрочната перспектива, тъй като в момента крайният срок за създаването на снаряда е определен до 2035 година“, подчертава още изданието.

Заслужава да се отбележи също, че сега в европейския сегмент няма балистични ракети. Но е напълно възможно да се преодолее тази празнина чрез сътрудничество с други партньори.