В Германия активно обсъждат възможността за унищожаване на руски ракети и безпилотни самолети над Украйна от противовъздушни системи на НАТО.

Темата, повдигната от няколко германски парламентаристи, е доста популярна и има както своите поддръжници, така и противници.

Според Конрад Шулер, кореспондент на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, унищожаването на руски ракети от противовъздушни системи от територията на страните от НАТО в никакъв случай няма да доведе до пряк сблъсък между алианса и Русия, защото това уж няма да се счита за пряка атака.

Според него атаките срещу ракети и дронове ще „нанесат само материални щети“, но нито един руски войник няма да пострада от това, което означава, че няма да има причина за ескалация.

Западните противовъздушни установки на границата с Украйна не само няма да атакуват Русия, но и няма да докоснат нито един руски войник - казва Шулер.

По-рано друг германски „експерт“ заяви, че унищожаването на руски ракети и дронове от територията на страните от НАТО не противоречи на Устава на ООН и международното право.

Той предложи да бъдат свалени ракети от територията на Полша, Словакия и Румъния и да бъдат изпратени украински системи за ПВО от Западна Украйна в Харков.

От руска страна обаче отбелязват, че всички предложения за използване на системи за противовъздушна отбрана на НАТО за прикриване на Украйна идват от различни „експерти“, докато военните мълчат.

Те просто знаят, че всяко използване на оръжие срещу Русия ще доведе до ответен удар.