В момента не трябва да изключваме възможността войски на НАТО да влязат в Украйна, но няма нужда да го афишираме. Това изявление направи бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, съобщава Гласът на Америка.

„Явно някои европейски лидери бяха се почувстваха зле, когато Макрон обяви изпращането на войски на НАТО“, споделя мнението си Гейтс.

Бившият служител изрази убеденост, че подобна възможност не трябва да се изключва, но „няма нужда да се говори открито за това“.

„Безпокои ме това, че нашето правителство говори много, както и някои други правителства. Понякога е по-добре да правиш и да не казваш, че го правиш“, подчертава той.

„Смятам, че темата за въвеждането на войски на НАТО в Украйна предизвиква сериозна загриженост не само в САЩ, но и в Европа“, заключава експертът.

Гейтс също така отбелязва важността на снабдяването на Украйна с противовъздушна отбрана, артилерия и ракети през следващите седмици, така че украинските въоръжени сили да могат да овладеят руската офанзива на изток и да създадат силна отбранителна линия.

Бившият шеф на Пентагона нарече ситуацията на фронта в Украйна „доста зловеща“, посочвайки напредъка на руснаците и съобщенията за бързи руски военни попълнения. „Сега руснаците имат повече войски в Украйна, отколкото в началото на войната.

Като цяло Гейтс призова американските политици да обяснят по-добре на обикновените американци защо трябва да са загрижени за войната в Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ