Според проучване на световната организация "Грийнпийс" 45% от германците са намалили консумацията си на месо, за да не вредят на околната среда. С това немците се надяват да дадат своя принос за ограничаване на последствията от глобалното затопляне.

При германките процентът на ограничилите месото е още по-висок. Малко над 30% от запитаните заявили, че биха се замислили дали да не намалят консумацията си на месо в близко бъдеще.

Едва 5% от участниците в проучването са заявили твърдата си позиция, че няма да променят хранителния си режим. Предложението върху месата да се поставят етикети с информация за условията на живот на животните се приема от мнозинството респонденти - 90%.

През 2011 г. броят на германците, които не консумират месо, беше близо 6 млн., а в големите градове отвориха много ресторанти с имена от сорта на "O, Bio Mio".

Една от причините беше заради скандала с диоксина, откриван все по-често в животински продукти. От друга страна, по морални съображения, се увеличи броят на хората, които решиха да станат вегетарианци или дори вегани.