Когато пожар избухва на пристанището в Бейрут деветима пожарникари и парамедикът Сахар Фарес веднага се отправят към мястото на инцидента. Екипът обаче не знае, че зад вратите на Склад 12 има близо 3000 тона амониев нитрат.

Взвод 5 няма никакъв шанс за оцеляване, пише dnes.bg.

Шарбел Карам е главният пожарникар във Взвод 5. Заедно с двама негови братовчеди, той е част от спешния екип на Бейрут. Тримата мъже работят по 24 часа на ден заедно, за да гасят пожарите из целия град.

"Казвах на съпруга си да внимава повече. Да не рискува живота си, защото има деца. Той казваше, че колкото по-близо е до огъня, толкова по-бързо ще спаси хората. Веднага щом получеха обаждане за пожар, те тръгваха заедно. Обожаваха да работят един с друг. Спасиха толкова много хора", разказва съпругата на Шарбел Карлен Карам.

В 17:54 часа на 4 август Взвод 5 получава обаждане за пожар на пристанището в Бейрут. Те тръгват веднага с една пожарна и линейка. Пътят им отнема едва няколко минути, но за това кратко време огънят се е разраснал.

Видео, заснето от парамедика Сахар, показва групата пожарникари на метри от Склад 12. Колегите й Джо и Рами се чудят какво да правят. Те са бързали толкова много, че дори не е имало време да сложат каските си.

След взрива първо е намерено тялото на красивата Сахар Фарес. До самият край тя разговаряла с годеника си по телефона. Двамата е трябвало да се оженят следващата година.

"Напълно съм вцепенен. Как искате да се чувствам? Как може да видиш тази роза, това момиче, силно колкото стотици мъже, да бъде убито по този начин? Искам някой да ми обясни това", казва годеникът й пред BBC.

Рами Каки е баща на 4-годишно момиченце. Съпругата му Сафа очаква второто им дете. "Те не им казаха. Не ги предупредиха. Казаха им, че има някакъв пожар, но не и че има експлозиви. Можете ли да си представите? Не им казаха...", казва през сълзи тя. Снимка от последните минути преди взрива показва как Рами се опитва да отвори вратата на Склад 12.

А в селото на Шарбел Карам оплакват не един, а трима млади мъже.

Съпругата му Карлен губи не само съпруга си, но й брат си. "Шарбел се обади на дъщеря ни и каза: "Ние сме пожарникари, сега ще изгасим един пожар." Той беше в линейката, а брат ми управляваше пожарната кола пред нея. Шарбел каза: "Виждаш ли го колко е бърз? Като ракета! Трябва да ти затворя, за да го настигна." Това е последното, което чух от него", разказва Карлен.

"Те отиваха на работа заедно и умряха заедно. Винаги ще бъдат заедно", добавя тя. Всички в селото са в шок.

"Синът ми беше света за мен. Нищо няма да замени синовете, които изгубихме. Всеки един от тях има място в сърцето му", казва Рита Хити, майка на пожарникара Наджиб Хити. Но тъгата тук бързо се превръща в гняв.

"Бяха ги изпратили да се справят с фойерверки. А сега ни се подиграват. Искате да ни кажете, че те не са знаели какво има там? Не са знаели!", възмущава се Рита.

"Как е възможно да не са им казали, че има експлозиви вътре? Кой да обвиним? Кой ще поеме отговорност?", пита годеникът на Сахар. А сега вече е ясно, че множество хора в правителството на Ливан са знаели за опасния товар. Но още преди прахта от взрива да се е вдигнала, те се опитаха да отрекат вината си.

"Не ни казаха, че има експлозиви. Ако знаехме, нямаше да изпратим тях. Щяхме да се обадим на армията, която да евакуира хората. Много по-малко хора щяха да загинат", категоричен е Набил Кханкари - ръководител на пожарната в Бейрут.

За хората на Ливан Взвод 5 се превърна както в символ на геройството и саможертвата, така и в доказателство за корупцията от страна на властите. За тях всяка пожарна кола вече е монумент. Но за семействата им те не са символи, а бащи, синове, партньори.

"Толкова ли е евтин животът? Животът на пожарникарите, на военните! Дъщеря ми е сираче сега. Кой ще се грижи за нас? Кой стои зад всичко това?", пита Сафа.