ЕС се опитва да укрепи своето влияние на Балканите, Русия и Турция също упорито работят над задълбочаване на своите връзки с региона, пише The Globalist в материала на Алон Бен-Мейр „The Serbia-Turkey-Russia Axis: Alarm Bells for Europe”.
 

ЕС отново обърна внимание на своя „южен заден двор” заради опасения от нарастващото влияние на Москва на Балканите. Особено безпокойство буди Сърбия, най-близкият съюзник на Русия в Европа.
 
Турция, също като Русия, влага средства в големи проекти със стратегически разчет, за да получи сериозно икономическо и политическо влияние на финансовия пазар. Ердоган неотдавна заяви, че Анкара през 2018 г. ще вложи в страната $2 млрд, които дългосрочно ще нараснат до $5 млрд.
 
Не случайно френският президент Макрон заяви, че не иска „Балканите да се обърнат към Турция или Русия”.
 
Макар ЕС да остава главен търговски партньор на Сърбия, Белград силно зависи от руското военно снабдяване, което в значителна степен определя характера на руско-сръбските отношения. В Сърбия има около 1000 компании, които напълно или частично принадлежат на руснаци. Повечето сърби са настроени проруски и се отнасят към НАТО не дружелюбно, тъй като все още помнят западните бомбардировки през 1999 г. По същество страната се опитва да стои на два стола.
 
„Сърбия трябва внимателно да разгледа всички варианти и ако сериозно възнамерява да влезе в ЕС, е длъжна да извърши необходимите социалнополитически и икономически реформи. Освен това тя няма никакъв шанс да влезе в ЕС, ако запази неограниченото сътрудничество с Ердоган или Путин” – заплашва The Globalist.
 
Според изданието, Сърбия трябва да разбере, че устойчива демокрация и икономически растеж могат да бъдат постигнати само в тясно сътрудничество с ЕС.
 
„Затова Сърбия трябва да напусне безжалостните диктатори, които се правят на спасители на Балканите, докато всъщност използват уязвимостта на региона за осъществяване на своите дългосрочни стратегически цели” – обобщава The Globalist.
 
Превод и редакция: БЛИЦ