Нобеловата награда за мир е присъдена на един човек и две организации. Алес Бяляцки - правозащитник от Беларус - получава наградата заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи, съобщава Днес Бг.

Припомняме, че украинският президент беше номиниран за Нобелова награда за мир от група европейски политици в отворено писмо, адресирано до Нобеловия комитет.

Според шведския индустриалец Алфред Нобел наградата трябва да отиде при човека, "който е направил най-много или най-доброто за развитието на международната общност, премахването или намаляването на постоянните армии и създаването и насърчаването на мирни конгреси".

"Лауреатите на наградата за мир представляват гражданското общество в родните си страни", каза Берит Райс-Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет. "Те в продължение на много години насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите."

"Те положиха изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт", каза още Андерсен.

Тази година имаше 343 кандидати, включително 251 души и 92 организации - вторият най-голям брой досега, изоставащ само от 2016 г. Тези, които имат право да номинират кандидати, включват държавни глави, лауреати на наградата за мир, университетски преподаватели и законодатели от цял свят.

Въпреки че нямаше ясен фаворит за тазгодишната награда, някои от имената, привлекли вниманието, включваха президента на Украйна Володимир Зеленски, Алексей Навални, руски дисидент в затвора, Светлана Тихановская, беларуски опозиционен политик, Световната здравна организация и Международния съд.

Зеленски беше фаворит на букмейкърите.

Алес Бяляцки беше един от инициаторите на движението за демокрация, което се появи в Беларус в средата на 80-те години, отбелязва комитетът в Twitter. "Той е посветил живота си на насърчаването на демокрацията и мирното развитие в родната си страна."

В момента Бяляцки се намира в следствения арест.

60-годишният Бялицки е основател на Центъра за правата на човека "Вясна" в страната, който беше създаден през 1996 г. в отговор на бруталното потушаване на уличните протести от авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко.

Бяляцки беше арестуван и хвърлен в затвора за първи път през 2011-14 г. по обвинения в укриване на данъци, които той винаги е отричал.

Той беше задържан отново през 2020 г. след масови протести срещу, според беларуската опозиция и независимите наблюдатели, фалшифицирани избори в Беларус, които запазиха Лукашенко на власт.

Центърът за граждански свободи в Украйна се ангажира с усилия за идентифициране и документиране на доказателства за руски военни престъпления, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза Райс-Андерсен, добавяйки, че групата "играе пионерска роля с оглед задържането на виновните да отговарят за престъпленията си."

Повече от 30 години "Мемориал" работи за възпоменаване на милионите невинни хора, екзекутирани, затворени или преследвани през съветската епоха.

Работата на организацията никога не се е харесвала на руските власти и първоначално беше предупредена през 2006 г., а през 2014 г. беше добавена към списък с "чуждестранни агенти" – списък от организации и лица, за които правителството твърди, че получават финансиране от чужбина.

Претекст за закриването на групата беше неуспехът й да маркира някои от публикациите си в социалните мрежи с отказ от отговорност за "чуждестранен агент", което е задължено по закон.

През декември 2021 г. Върховният съд на Русия нареди Мемориал и неговите регионални клонове да затворят, тъй като са нарушили закона за чуждестранните агенти от 2012 г. Чуха се викове "позор!" от тези в съда, докато решението беше прочетено.

Наградата идва в забележителен ден за президента Владимир В. Путин – неговата 70-а годишнина.