По време на понтификата си папата-поляк Йоан Павел II e покровителствал неведнъж и дваж педофили в расо и поради тази причина редица висши прелати на католическата църква са се противопоставили на експресното му обявяване за светец. Това обяви в днешния си брой най-тиражираният римски всекидневник „Република“, пише "Монитор".

Авторитетният вестник обяснява също така, че папа Франциск е изпратил в Полша нарочна комисия, която да разследва посегателствата върху малолетни на падащи си по деца местни висши прелати и свещеници. 

Начело на комисията е бившият президент на Конференцията на италианските епископи карднал Анджело Баняско, който е призван да хвърли светлина върху годините на понтификата на Войтила, през които в родината му и другаде са се ширили на воля недосегаеми педофили с протекции от най-високо място. 

Разследващите са взели преди всичко на мушка не кого да е, а историческия личен секретар на Йоан Павел кардинал Станислав Дзивиц, който между другото е бил винаги един от най-върлите привърженици на т.нар. българска следа в атентата на Али Агджа срещу началника му. 

Както пише „Република“, в телевизионно интервю по варшавска телевизия той се опитал да отхвърли отпавените му от полски медии обвинения, че лично е покровителствалпедофилите в расо, ама го бил направил доста неубедително.

Нещо повече – в интервюто Дзивиц посочил, че нищо, ама абсолютно нищо не знаел какви ги е вършил уличеният с куп доказателства като падащ си по дечица върл секс-маняк,много близък сътрудник на Йоан Павел II и мощна фигура в католическата църква през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век  – основателя на ордена Легионери на Христос – мексиканеца Марсело Деголадо.