Нови законови изисквания за капитанските разрешителни за чужденци в Гърция предизвикаха проблеми за нашите сънародници там.

Много българи сигнализират в социалните мрежи, че са получили сериозни глоби.

Това се случва заради несъответствие на свидетелствата им за управление на кораби и лодки на територията на Гърция. Изискванията не са само за българи, а като цяло за чужденците, които имат желание да плават в гръцки води.

Нови изисквания, които изглеждат доста странни, въвежда Гърция за българските собственици на яхти и за хората, които наемат плавателни съдове.

Проблемът се корени в един закон, приет през 2013 г. от гръцките власти, за който обаче, много от чужденците разбират едва тази година, когато проверките зачестяват, предава bTV.

Българският консул в Солун Антон Марков потвърждава, че в мисията ни вече има сигнали за глобени.

„Сигналите са за това, че е извършена проверка на техните капитански права, установено е, че има нарушение, спрямо закон от 2013 г. на Гърция, в който се изисква документът за правоспособност да бъде преведен на гръцки език и да бъде удостоверен от дипломатическо или консулско представителство на Р България“, обясни Марков.

Санкцията е около 250 евро.

„Могат да се обжалват в едноседмичен срок, пред органа, който е издал санкцията“, добави консулът ни.

Той съветва българите да си запазят час и да посетят консулството, за да приведат документите си според изискванията в Гърция и да избегнат глоба и да не развалят лятната си почивка.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук