35-годишният Стефанос Каселакис спечели надпреварата за лидер на лявата, основна опозиционна партия СИРИЗА след оттеглянето на Алексис Ципрас заради загубата на няколко поредни избори, предават световните агенции.

Лидерът в оставка Алексис Ципрас, който гласува малко след 17 часа. заяви, че който и да излезе победител, партията ще остане единна и ще предложи алтернатива на управляващата консервативна Нова демокрация.

Кандидатурата на Каселакис предизвика недоволство сред традиционните членове на партията, които не могат да се примирят с факта, че той не е имал връзка с партията, докато не бе издигнат като кандидат в националната листа на изборите през май и юни, без да има шанс да бъде избран за депутат. Те го обвиняват, че се е отдал на "пост-политика", за да привлече избиратели с "плитки изявления" в медиите.

От друга страна, някои поддръжници на Каселакис обвиняват осноявния му съперник - 38-годишната Ефи Ахциоглу в подкопаване на лидерството на Ципрас, обвинение, което тя категорично отрече. Изборите за лидер на партията се провеждат чрез пряко гласуване на членовете й по места в специално създадени избирателни секции.

Избирането на млад лидер няма да бъде първо за СИРИЗА: и двамата кандидати са по-възрастни от Ципрас, когато беше избран през 2008 г., на 34 години.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни пред СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места, което е още по-малко в сравнение с изборите на 21 май. Нова демокрация спечели изборите през май с 20 пункта пред СИРИЗА, а резултатът от неделя беше възприет като огромен удар, повдигащ въпроси относно лидерството на Ципрас.

48-годишният Ципрас беше министър-председател от 2015 г. до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в Гърция. Освен провеждането на тежките и непопулярни финансови реформи, довели до намаляването на пенсии и заплати и висока безработица, той остава в историята на страната и на региона с подписването на Преспанското споразумение през 2018 година с тогавашния македонски премиер Зоран Заев за уреждане на отношенията между Атина и Скопие, което доведе до смяната на името на Република Македония на Република Северна Македония и отказа от страна на Скопие да припознава античната гръцка история като своя и Александър Македонски, баща му Филип и други фигури от елинстична Македония като свои исторически фигури. 

Макар и да се разглежда като победа за Гърция от много анализатори именно подписването на това историческо споразумение доведе до падането на правителството на Ципрас година по-късно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук